CV tips

Uw CV is Uw visitekaartje.

De meest gebruikte methode om een deskundige voor te stellen voor een aanvraag, is door middel van een aanbieding voorzien van een CV én een passende motivatie. Uw CV is het eerste visitekaartje dat u afgeeft en iets over u vertelt! Het CV weerspiegelt uw kennis en ervaring naast een aantal persoonlijke aspecten.

CV-checklist
CV-checklist
  • Zorg ervoor dat uw CV kort en bondig is. Maximaal 4 tot 5 pagina’s. Lange CV’s worden door inkopers of HR mensen niet of nauwelijks gelezen, waardoor uw kansen alleen maar verkleind worden.
  • Gebruik een veelgelezen structuur zodat de lezer op de ‘bekende’ plek de informatie vindt. U vindt het Europass- (Internationaal) en het Dummy CV (Nationaal) template op de pagina CV toesturen. Via CV.nl treft u een mooi hulpmiddel om uw CV vorm te geven.
  • Als uw CV gelezen wordt door een zoekmechanisme wilt u niet gevonden worden op functies of rollen waar u geen belangstelling (meer) voor heeft. Neem alleen dié zaken op waar u wél voor gevonden wilt worden. Laat weg waar u geen interesse in heeft. Meldt dus ook niet in opsommingen dit wel en dat niet, zoals Engels goed, en Frans minder goed. Grote kans dat u dan voor Frans gevonden wordt en daarvoor onnodig lastig gevallen. Gevraagde talenkennis kan ook in een op de vraag in de ik-vorm geschreven meegestuurde motivatie worden opgenomen.
  • Zet uw algemene motivatie in uw CV en benadruk uw sterke kanten en talenten. Een regeltje of 10 waaruit blijkt wie u bent, waar uw gedrevenheid uit bestaat en waar u naar toe wilt groeien. Verwar deze motivatie niet met de motivatie die bij een aanbieding of sollicitatie op een functie hoort. Ook belangrijk is uw motivatie(s)  niet te schrijven in de derde persoon enkelvoud, maar in de ik-vorm. U bent in het CV immers zelf de kandidaat waar het over gaat.
  • Wees uitgebreid over uw afgelopen 5 werkjaren, en laat zien waar u trots op bent daarin. Dit is waar u uw carrière op wilt voortborduren. De jaren van voor die periode kunt u kort en bondig aanhalen.
  • Heeft u een gat in het CV, een periode waarin u niet werkzaam bent geweest? Wees eerlijk en meld die periode voor wat het
    Kom beslagen ten ijs..
    Kom beslagen ten ijs..

    geweest is.  Een ‘sabbatical’ melden doe je alleen als dat écht heeft plaatsgevonden. Vertel er dan iets inhoudelijks over waar u blij van werd. Een periode van zoeken naar een nieuwe opdracht is meest voorkomend. Gewoon melden! Daar is niks mis mee. Periode van ziekte of verzorging van een zieke is ook niets om u voor te schamen. En zo zijn er meer niet werk gerelateerde items meldenswaardig om tijdsgaten in een CV te verklaren. Benader de verklaring positief. Dan laat u zien dat u niet voor één gat te vangen bent toen het even tegen zat.

  • Het CV moet altijd voorzien zijn van een pasfoto (vrolijk, fris en fruitig) voor- en achternaam, geboortedatum, woonplaats, korte algemene motivatie over toekomst en richting in de ICT.
    • Communicatie gegevens (adres, telefoon, e-mail, social media) plaatst u in uw begeleidende brief of e-mail.
  • Controleer altijd op spelfouten (zet spellingcontrole aan!) en zorg voor een goed lopende zinsverband. Maak gebruik van een goeie kennis of familielid die daar goed in is om de puntjes op de i te krijgen. Zo iemand is altijd wel te vinden, en als dat echt niet lukt, dan helpen wij wel een handje daarmee.
  • Overtuig uzelf. Kijk over uw CV heen met een snelle blik en concludeer of u het logisch eruit vind zien. De algemene indruk is ook belangrijk. In dit geval de vormgeving.
  • Lees uw verhaal hardop terug! Komt uw tong niet in de knoei? Leest het lekker vlot door? Blijft het één het ander logisch opvolgen? Dan bent u op de goede weg. Al dat wilt u de lezer van uw CV ook niet aandoen én het voegt toe aan de eerste indruk.
  • Let op LinkedIn! – Tegenwoordig is er digitale controle mogelijk, althans men maakt gebruik van beschikbare middelen daartoe. Recruiters controleren een CV steeds vaker met een LinkedIn profiel. Komt dat niet overeen met elkaar? Dan valt de aanbiedende partij uit de race. Men gaat er steeds vaker van uit dat iedereen een LinkedIn profiel heeft en dit ten behoeve van zakelijk belang of gewoon werkgelegenheid onderhoud, zonder Facebookachtige minder praktische zaken. Controleer dus altijd of het LinkedIn profiel overeenkomt met het CV dat u gebruikt voor een nieuwe kans.